L-karnityna – jak wpływa na odchudzanie?

L-karnityna – jak wpływa na odchudzanie?

Osoby, które chciałyby zrzucić zbędne kilogramy, często szukają produktów ułatwiających lub przyspieszających ten proces. Pamiętajmy, że sięganie po niesprawdzone specyfiki, może być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Ograniczenie poziomu tkanki tłuszczowej zaś zazwyczaj pozytywnie wpływa na naszą kondycję i samopoczucie, a w pewnych sytuacjach może nas nawet uchronić przed groźnymi chorobami. Wśród produktów, które mogą stanowić uzupełnienie naszej diety redukcyjnej, wymienia się l-karnitynę. Jak wpływa ona na odchudzanie i co warto o niej wiedzieć? Podpowiadamy.

Czym jest l-karnityna?

L-karnityna to aminokwas niebiałkowy, który występuje naturalnie w ludzkim organizmie. Substancja ta dostępna jest w formie dwóch izomerów L oraz D, jednak tylko ten pierwszy ma realny wpływ na funkcjonowanie naszego ciała. Czym dokładnie jednak jest l-karnityna? Otóż to aminokwas, który powstaje w wątrobie, mózgu oraz nerkach, a syntetyzowany jest z lizyny oraz metoniny i jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W większości przypadków zapotrzebowanie na l-karnitynę w 80% realizowane jest przez dobrze zbilansowaną dietę.

Jak  l-karnityna działa na odchudzanie?

Osoby, które chciałyby zrzucić kilka nadmiarowych kilogramów, często rozważają suplementację l-karnityną. Badania dowodzą, że przyjmowanie 2000 mg tej substancji dziennie wpływało na redukcję masy ciała, a także zmniejszenie procentowego udziału tkanki tłuszczowej, jednak przede wszystkim u osób z nadwagą i otyłością. Czy więc l-karnityna sprawdzi się jako uzupełnienie diety redukcyjnej? W wielu przypadkach tak, ponieważ pomaga spalać kwasy tłuszczowe w celu uzyskania energii. Nie ma jednak rzetelnych dowodów, które wskazywałyby na wysoką skuteczność l-karnityny w odchudzaniu. Dlatego pamiętajmy, że nie może ona zastąpić zdrowych nawyków żywieniowych, a także regularnych ćwiczeń, a przede wszystkim deficytu kalorycznego.

Na co działa l-karnityna?

L-karnityna jest związkiem, który uczestniczy w przemianach kwasów tłuszczowych w celach energetycznych. Dlatego też substancja ta może pozytywnie oddziaływać na funkcjonowanie wątroby oraz nerek, a także na zdolności wysiłkowe organizmu. Może działać przeciwutleniająco, hamując powstawanie uszkodzeń związanych z obecnością w naszym organizmie wolnych rodników, a także zwiększać utlenianie kwasów tłuszczowych, a więc hamować powstawanie tkanki tłuszczowej. L-karnityna wspiera możliwości wysiłkowe podczas treningu i bierze udział w przemianach węglowodanów. Może także obniżać zapotrzebowanie kaloryczne i wspierać procesy oczyszczania organizmu z substancji toksycznych. Bierze ona udział również w procesie termogenezy i termoregulacji organizmu.

Jakie są efekty stosowania l-karnityny?

Każdy organizm jest inny. Dlatego może w inny sposób reagować na zwiększoną podaż l-karnityny, niezależnie od tego czy wynika ona ze zmiany zbilansowania diety, czy suplementacji tego składnika. Efekty wykorzystywania l-karnityny w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną i zdrową, zbilansowaną dietą o odpowiednim deficycie energetycznym, mogą jednak być związane z przyspieszeniem tempa redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względu na to, że l-karnityna zwiększa wydolność organizmu podczas dłuższych wysiłków, może być wykorzystywana również w celu zwalczania nagromadzonych w komórkach mięśni mleczanów.

Korzyści wynikające ze zwiększenia podaży l-karnityny, docenią więc szczególnie osoby, którym zależy na redukcji tkanki tłuszczowej, ale również sportowcy chcący poprawić swoje zdolności wysiłkowe. Składnik ten może stanowić także uzupełnienie diety wegetarian i wegan. Może pomagać również osobom zmagającym się z insulinoopornością, chorobami układu krążenia, spadkiem płodności, zespołem policystycznych jajników, a także otyłością. Nie zaleca się jednak przekraczania dziennej dawki tego związku. Dobowe zapotrzebowanie na l-karnitynę wynosi około 15 mg.

Joanna Kaczmarek

Joanna Kaczmarek

Doświadczona redaktorka z bogatym dorobkiem w publikacjach dotyczących zdrowia psychicznego. Interesuje się psychologią rozwojową oraz wpływem diety na samopoczucie. Prywatnie matka dwójki dzieci, co inspiruje ją do zgłębiania tematów rodzicielstwa.

Artykuły: 25

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *