Osteoporoza jest chorobą układu szkieletowego, w przebiegu której występuje obniżenie masy kostnej. Jej następstwem jest zmniejszenie wytrzymałości kości, a tym samym zwiększenie ich podatności na urazy i złamania.
Na osteoporozę najmocniej narażone są osoby starsze, zwłaszcza kobiety w okresie menopauzy oraz osoby przyjmujące niektóre leki. Czynnikiem sprzyjającym wystąpieniu tego schorzenia jest źle zbilansowana dieta, w której brakuje wapnia oraz witaminy D. Niekorzystnie na stan kośćca wpływa też spożywanie żywności wysokoprzetworzonej, zawierającej duże ilości tłuszczy nasyconych oraz cukru.
Składniki niezbędne przy osteoporozie
Dieta na osteoporozę powinna być przede wszystkim odpowiednio zbilansowana, aby przyczynić się do obniżenia podatności kości na złamania oraz zwiększenia ich gęstości mineralnej. W codziennym planie żywienia nie może zabraknąć wapnia, najlepiej w odpowiednich proporcjach do ilości fosforu. Ważną rolę odgrywają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a także związki przeciwutleniające – antyoksydanty. W diecie na osteoporozę należy też uwzględnić odpowiednie ilości magnezu, potasu, cynku oraz witamin z grupy B.
CZYTAJ TAKŻE: Jak działa ultrasonograf?
Produkty zalecane przy osteoporozie
Wapń najobficiej występuje w mleku oraz jego przetworach, takich jak ser żółty, kefir, jogurty, maślanka oraz inne produkty fermentowane. Jego wysoką zawartość posiada także pasta tahini czy woda wysokozmineralizowana. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 znaleźć można w tłustych rybach morskich, a także orzechach włoskich. Najwięcej antyoksydantów posiadają warzywa, takie jak jarmuż, brokuły, natka pietruszki czy papryka. Związki przeciwutleniające występują również w owocach, m.in. jagodowych czy cytrusach. Dobrym źródłem magnezu są produkty zbożowe i orzechy, a potasu – banany, ziemniaki, pomidory czy morele. Cynk występuje w owocach morza, pestkach dyni czy jajkach. Witaminy z grupy B znaleźć można w nasionach roślin strączkowych, orzechach i drożdżach nieaktywnych.
Produkty przeciwwskazane przy osteoporozie
Jeżeli densytometria wykaże wyraźne obniżenie gęstości mineralnej kości, należy znacząco ograniczyć spożycie niektórych produktów. Dotyczy to zwłaszcza wyrobów wędzonych i peklowanych, takich jak wędliny z dodatkiem fosforanów. Zaleca się rezygnację ze słodyczy, deserów oraz innych wyrobów cukierniczych. Przy osteoporozie nie powinno się spożywać nadmiernej ilości soli, która występuje w gotowych daniach, chipsach czy krakersach. Należy również ograniczyć przyjmowanie tłuszczy zwierzęcych, w tym smalcu, słoniny oraz boczku.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Norax Medical, dystrybutorem nowoczesnych ultrasonografów dla weterynarii i medycyny ludzkiej.
undefined