Jakie sery można jeść, będąc na diecie lekkostrawnej?

Jakie sery można jeść, będąc na diecie lekkostrawnej?

Dieta lekkostrawna skierowana jest przede wszystkim do osób, u których procesy trawienia mogą być zaburzone, a więc jest wskazana między innymi w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka oraz jelit, w chorobach nowotworowych przewodu pokarmowego, przy infekcjach przebiegających z gorączką, w chorobach płuc, w okresie rekonwalescencji po przebytym zabiegu chirurgicznym, a także dla osób długo leżących oraz w podeszłym wieku.

Dietę charakteryzuje dobór lekko strawnych produktów spożywczych, stosowanie technik sporządzania posiłków ułatwiających trawienie, czyli gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie w folii. Ograniczeniu z kolei podlegają produkty, które trudno się trawi, a więc tłuste, smażone, pieczone, wzdymające. Zadaniem diety jest również zapewnienie odpowiedniego odżywienia organizmu, więc podaż energii, a także składników pokarmowych zgodnie z zapotrzebowaniem.

Sery przeciwwskazane

Stosując tę dietę można jeść sery, ale nie wszystkie. Całkowitemu wykluczeniu podlegają sery pleśniowe, sery twarde np. ementaler, parmezan, cheddar, gouda, edamski, a także sery topione, sery typu feta oraz sery typu fromage. Ulegają one wykluczeniu z diety lekkostrawnej, ponieważ trudno je się trawi oraz ze względu na występującą w nich w dużej ilości sól i ostre przyprawy, które w tym sposobie żywienia są ograniczone. Mimo że czasami niektóre z tych serów pojawiają się w jadłospisach sanatoryjnych lub szpitalnych dla osób na diecie lekkostrawnej, to sytuacja ta wynika jedynie z oszczędności lub lenistwa. Nigdy z dbałości o pacjenta. Za przykład może posłużyć serek topiony, który wytwarzany jest z sera poprzez dodanie topników np. kwasu cytrynowego. Taki serek często oferowanych w opakowaniach zawierających jedną porcję jest opcją wygodną dla pracowników i bardzo niezdrową dla osoby wymagającej diety leczniczej, która wyklucza ten produkt.

Sery zalecane

Niestety serów zalecanych w tej diecie jest zdecydowanie mniej niż serów przeciwwskazanych. Do serów zalecanych w diecie lekkostrawnej należą chude sery twarogowe, serki homogenizowane, delikatne sery kozie, niektóre sery podpuszczkowe np. ser koryciński. Gdzie kupić można każdy z powyższych serów oraz co je odróżnia od serów przeciwwskazanych? Ser twarogowy jest zaliczany do serów świeżych i jest ławo strawny podobnie jak wszystkie pozostałe sery. Serek homogenizowany, który wytwarzany jest z twarogu zazwyczaj w swoim składzie, zawiera dodatek śmietanki. Ser kozi stanowi ciekawą alternatywę oraz odmianę smakową dla popularnych serów krowich. Z kolei ser koryciński powstaje z niepasteryzowanego pełnego mleka krowiego i jest wyrobem regionalnym. Sery te odróżnia od serów przeciwwskazanych przede wszystkim to, że są lekko stawne, delikatne, nie zawierają nadmiaru przypraw, a więc nie działają drażniąco. O ile wszystkie wcześniej wymienione sery są szeroko dostępne w sprzedaży w każdym sklepie spożywczym to wiele osób, może zadawać sobie pytanie, gdzie kupić ser koryciński z dodatkami lub gdzie kupić ser koryciński swojski, gdyż nie jest on tak znany, jak sery wymienione wcześniej.

Ser koryciński – kilka słów o nim oraz gdzie  go kupić

Ser koryciński – kilka słów o nim oraz gdzie go kupić

Ser koryciński[/b] powstaje na Podlasiu w gminie Korycin. Podobno mieszkańcy Korycina technologię jego produkcji poznali dzięki Szwajcarom, których oddziały brały udział w walkach podczas potopu szwedzkiego. Ser koryciński występuje w wielu odmianach między innymi z dodatkiem przypraw i ziół. W diecie lekkostrawnej zalecany jest tylko ten czysty, śmietankowy, bez dodatków przypraw, ewentualnie tylko z delikatnymi ziołami. Ma on kształt spłaszczonej kuli a jego smak zależny, jest od okresu leżakowania i zastosowanych dodatków. Bez wątpienia warto włączyć go do swojej diety, nie tylko w okresie stosowania diety leczniczej, ale także na co dzień, szczególnie śmietankowy, bez dodatków ser koryciński. Gdzie kupić można taki produkt? Z całą pewnością zakupu można dokonać w sklepach firmowych na terenach gminy oraz na terenie całego Podlasia. Ser ten podbija jednak serca, a właściwie kubki smakowe wszystkich Polaków, więc jest coraz więcej sklepów mających go w swojej stałej ofercie. Mimo że najwięcej sera korycińskiego trafia do Warszawy to bez problemu można go kupić w każdym mieście nawet niewielkim. Można go dostać w sklepach z żywnością ekologiczną oraz w zwykłych tradycyjnych, nawet osiedlowych sklepikach, ze względu, że staje się on serem coraz bardziej popularnym, poszukiwanym przez konsumentów. Podsumowując po wpisaniu w wyszukiwarkę pytania „sery Korycińskie gdzie kupić”, powinna pojawić się jedna odpowiedź: w każdym sklepie spożywczym, podążającym za trendami i stawiającym na rozwój.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij