Dieta lekkostrawna skierowana jest przede wszystkim do osób, u których procesy trawienia mogą być zaburzone, a więc jest wskazana między innymi w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka oraz jelit, w chorobach nowotworowych przewodu pokarmowego, przy infekcjach przebiegających z gorączką, w chorobach płuc, w okresie rekonwalescencji po przebytym zabiegu chirurgicznym, a także dla osób długo leżących oraz w podeszłym wieku.

Dietę charakteryzuje dobór lekko strawnych produktów spożywczych, stosowanie technik sporządzania posiłków ułatwiających trawienie, czyli gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie w folii. Ograniczeniu z kolei podlegają produkty, które trudno się trawi, a więc tłuste, smażone, pieczone, wzdymające. Zadaniem diety jest również zapewnienie odpowiedniego odżywienia organizmu, więc podaż energii, a także składników pokarmowych zgodnie z zapotrzebowaniem.

Sery przeciwwskazane

Stosując tę dietę można jeść sery, ale nie wszystkie. Całkowitemu wykluczeniu podlegają sery pleśniowe, sery twarde np. ementaler, parmezan, cheddar, gouda, edamski, a także sery topione, sery typu feta oraz sery typu fromage. Ulegają one wykluczeniu z diety lekkostrawnej, ponieważ trudno je się trawi oraz ze względu na występującą w nich w dużej ilości sól i ostre przyprawy, które w tym sposobie żywienia są ograniczone. Mimo że czasami niektóre z tych serów pojawiają się w jadłospisach sanatoryjnych lub szpitalnych dla osób na diecie lekkostrawnej, to sytuacja ta wynika jedynie z oszczędności lub lenistwa. Nigdy z dbałości o pacjenta. Za przykład może posłużyć serek topiony, który wytwarzany jest z sera poprzez dodanie topników np. kwasu cytrynowego. Taki serek często oferowanych w opakowaniach zawierających jedną porcję jest opcją wygodną dla pracowników i bardzo niezdrową dla osoby wymagającej diety leczniczej, która wyklucza ten produkt.

Sery zalecane

Niestety serów zalecanych w tej diecie jest zdecydowanie mniej niż serów przeciwwskazanych. Do serów zalecanych w diecie lekkostrawnej należą chude sery twarogowe, serki homogenizowane, delikatne sery kozie, niektóre sery podpuszczkowe np. ser koryciński. Gdzie kupić można każdy z powyższych serów oraz co je odróżnia od serów przeciwwskazanych? Ser twarogowy jest zaliczany do serów świeżych i jest ławo strawny podobnie jak wszystkie pozostałe sery. Serek homogenizowany, który wytwarzany jest z twarogu zazwyczaj w swoim składzie, zawiera dodatek śmietanki. Ser kozi stanowi ciekawą alternatywę oraz odmianę smakową dla popularnych serów krowich. Z kolei ser koryciński powstaje z niepasteryzowanego pełnego mleka krowiego i jest wyrobem regionalnym. Sery te odróżnia od serów przeciwwskazanych przede wszystkim to, że są lekko stawne, delikatne, nie zawierają nadmiaru przypraw, a więc nie działają drażniąco. O ile wszystkie wcześniej wymienione sery są szeroko dostępne w sprzedaży w każdym sklepie spożywczym to wiele osób, może zadawać sobie pytanie, gdzie kupić ser koryciński z dodatkami lub gdzie kupić ser koryciński swojski, gdyż nie jest on tak znany, jak sery wymienione wcześniej.

Ser koryciński – kilka słów o nim oraz gdzie  go kupić

Ser koryciński – kilka słów o nim oraz gdzie go kupić

Ser koryciński[/b] powstaje na Podlasiu w gminie Korycin. Podobno mieszkańcy Korycina technologię jego produkcji poznali dzięki Szwajcarom, których oddziały brały udział w walkach podczas potopu szwedzkiego. Ser koryciński występuje w wielu odmianach między innymi z dodatkiem przypraw i ziół. W diecie lekkostrawnej zalecany jest tylko ten czysty, śmietankowy, bez dodatków przypraw, ewentualnie tylko z delikatnymi ziołami. Ma on kształt spłaszczonej kuli a jego smak zależny, jest od okresu leżakowania i zastosowanych dodatków. Bez wątpienia warto włączyć go do swojej diety, nie tylko w okresie stosowania diety leczniczej, ale także na co dzień, szczególnie śmietankowy, bez dodatków ser koryciński. Gdzie kupić można taki produkt? Z całą pewnością zakupu można dokonać w sklepach firmowych na terenach gminy oraz na terenie całego Podlasia. Ser ten podbija jednak serca, a właściwie kubki smakowe wszystkich Polaków, więc jest coraz więcej sklepów mających go w swojej stałej ofercie. Mimo że najwięcej sera korycińskiego trafia do Warszawy to bez problemu można go kupić w każdym mieście nawet niewielkim. Można go dostać w sklepach z żywnością ekologiczną oraz w zwykłych tradycyjnych, nawet osiedlowych sklepikach, ze względu, że staje się on serem coraz bardziej popularnym, poszukiwanym przez konsumentów. Podsumowując po wpisaniu w wyszukiwarkę pytania „sery Korycińskie gdzie kupić”, powinna pojawić się jedna odpowiedź: w każdym sklepie spożywczym, podążającym za trendami i stawiającym na rozwój.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ