Nowe słodziki. Czy rzeczywiście są zdrowe?

W ostatnim czasie dużo się mówi na temat ksylitolu, maltitolu czy erytrolu. Czy są one zdrowe dla organizmu człowieka?

Cukier niejedną ma postać

Istnieje przekonanie, że substancja taka jak ksylitol jest niezwykle zdrowa dla naszego organizmu. Ma to związek z faktem, że nie jej spożycie nie przysparza żadnych dodatkowych kalorii. Nie jest ona w pełni przyswajana przez organizm ludzki. Otóż, sprawa wygląda następująco. Enzymy trawienne obecne w jelicie grubym nie są w stanie rozłożyć np. ksylitolu. Dlatego jest on wydalany z organizmu w niezmienionej postaci. Na pewno ksylitol, czy inny alkohol cukrowy jest bardzo korzystny dla osób będących cukrzykami. Diabetycy mogą spokojnie używać takiej substancji do słodzenia.

Zwłaszcza, że alkohole cukrowe, czyli poliole mają naprawdę słodki smak (około 100-200 razy słodszy od zwykłego cukru białego. W przyrodzie występują w podobnej postaci jak cukier, czyli białej i krystalicznej. Najpopularniejsza roślina, która umożliwia pozyskiwanie polioli to kukurydza. W ten właśnie sposób produkuje się np. erytrol w Chinach. Istnieje przekonanie, że alkohole cukrowe pochodzenia europejskiego są lepsze od chińskich. To nie do końca jest zgodne z prawdą. Nie ma bowiem żadnych badań potwierdzających te tezę. A taka opinia może mieć często związek z działaniami marketingowymi europejskich producentów.

Jak to wpływa na zdrowie?

Teoretycznie, spożycie alkoholi cukrowych nie oddziałuje jakoś bardzo negatywnie na zdrowie. Podobno dużo lepiej jest jeść tego typu substancje niż zwykły cukier. Jednak można się spotkać z opinią, że długotrwałe spożycie polioli może mieć negatywne konsekwencje dla naszego organizmu. Otóż, w momencie gdy zjadamy coś słodkiego, dostajemy sygnał do mózgu.

Gdy spożycie takiego produktu nie przysporzy nam żadnych kalorii, organizm może być odrobinę zdezorientowany. W konsekwencji, w długim okresie czasu może to skutkować powstaniem cukrzycy. Oczywiście, są to tylko teorie i wiele osób bardzo chwali sobie spożywanie alkoholi cukrowych, jako zamiennika zwykłego niezdrowego cukru. Aktualnie, można znaleźć naprawdę wiele różnego rodzaju przepisów z użyciem polioli.

Erytrytol- jeden z alkoholi cukrowych

Erytrol jest także nazywany erytrytolem, a jego symbol to E-968. Można go dodawać do słodyczy oraz słodzonych napojów. Dzięki temu podwyższa się ich słodki smak, a przy tym nie podwyższa ilość kalorii. Może być więc również wykorzystywany w napojach dietetycznych. Dlaczego erytrol jest tak niskokaloryczny? Brak kaloryczności erytrytolu wynika z tego, że jest on prawie w całości absorbowany przez jelito cienkie. Tylko nieznaczna część tej substancji przedostaje się do jelita grubego (ok. 10%). Dlatego większość tej substancji nie jest w ogóle przyswajana przez organizm ludzki.

To powoduje, że można go spożywać bez obawy o nadprogramowe kalorie. Mogłoby to się wydawać wręcz niemożliwe, ale naprawdę tak jest. Ta moda sprawiła, że wiele różnych cukierni chcąc iść z duchem czasu proponuje swoje wyroby z poliolami zamiast cukru. Dzięki temu mogą je spożywać nie tylko osoby będące na niskokalorycznej diecie, ale także diabetycy. Dlatego, alkohole cukrowe są aktualnie tak popularne. Wiele osób zamawia je przez internet lub kupuje w sklepach ze zdrową żywnością. 500 gram erytrolu kosztuje około 40 złotych. Nie jest to więc jakaś zatrważająca kwota, biorąc pod uwagę fakt, że ta substancja jest około 200 razy słodsza od cukru. Niewielka ilość wystarczy na posłodzenia całego ciasta.

1 comment

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij