Produkty bezglutenowe – co warto o nich wiedzieć?

Produkty bezglutenowe to świetna opcja dla tych, którzy chcą wyciąć gluten ze swojej diety. Niezależnie od tego, czy masz celiakię, alergię na pszenicę, czy po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, istnieje wiele dostępnych rozwiązań, z których możesz skorzystać.

Co to są produkty bezglutenowe?

Produkty bezglutenowe to żywność, która nie zawiera śladu glutenu, białka występującego w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Gluten jest trudny do strawienia dla niektórych osób i może powodować objawy żołądkowo-jelitowe, takie jak wzdęcia i biegunka.

Gluten jest również alergenem dla wielu osób, powodując, że doświadczają one reakcji alergicznych, gdy go jedzą. Z tego powodu, wiele firm zaczęło tworzyć bezglutenowe wersje swoich produktów, aby pomieścić tych, którzy cierpią na celiakię lub nie-celiakalną wrażliwość na gluten.

Dlaczego warto kupować produkty bez glutenu?

Produkty bezglutenowe stają się coraz bardziej popularne wśród osób, które starają się unikać glutenu. Chociaż jest to dobra rzecz, ważne jest, aby pamiętać, że nie każdy, kto je bezglutenowo, robi to z powodów medycznych.

Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, życie i jęczmieniu. Kiedy go spożywasz, może powodować problemy trawienne, takie jak wzdęcia lub nudności u niektórych osób. Z tego powodu wiele osób decyduje się na całkowite jego unikanie. Jeśli jesteś jednym z tych ludzi, którzy chcą odrzucić produkty zawierające gluten, oto kilka powodów, dla których warto rozważyć zakup opcji bezglutenowych zamiast:

  1. Masz chorobę medyczną, która sprawia, że nie tolerujesz i/lub jesteś uczulony na gluten
  2. Chcesz uniknąć dodatkowych kalorii z mąki pszennej (produkty bezglutenowe mają tendencję do niższej zawartości tłuszczu)
  3. Chcesz mieć bardziej odżywczą dietę (produkty bezglutenowe często zawierają więcej błonnika niż ich pszenne odpowiedniki)

Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?

Produkty bezglutenowe są zdrowe, ponieważ nie zawierają glutenu, który jest białkiem występującym w pszenicy, jęczmieniu i życie. Osoby, u których zdiagnozowano celiakię, muszą unikać spożywania glutenu, aby zapobiec pogorszeniu się ich objawów. Ponadto, wiele osób decyduje się na stosowanie diety bezglutenowej, nawet jeśli nie mają celiakii lub innych warunków medycznych związanych z nietolerancją glutenu.

Istnieje wiele powodów, dla których osoby te decydują się na unikanie glutenu:

  • Niektórzy twierdzą, że dzięki temu czują się lepiej i zwiększa się ich poziom energii.
  • Inni twierdzą, że czują się mniej wzdęci po zjedzeniu żywności, która nie zawiera glutenu.
  • Jeszcze inni po prostu wolą smak żywności bezglutenowej od tych, które są wykonane z mąki pszennej.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij