Które niskokaloryczne produkty to element sportowej diety?

Dieta w towarzystwie skutecznie realizowanego planu treningowego to idealne połączenie, prowadzące do wymarzonej sylwetki oraz wysokiej sprawności fizycznej. Bez wsparcia dietetyka, dobranie odpowiednich produktów, które odżywią nasz organizm, w szczególności wymagające regeneracji mięśnie, jest trudne, ale nie niemożliwe. Poniżej krótki przewodnik po tym, co warto jeść w ramach sportowej diety.

Nawodnienie z dodatkiem energii

Zarówno przed treningiem, w trakcie jak i w ramach regeneracji potreningowej niezmiernie ważne jest odpowiednie nawadnianie organizmu. Woda zajmuje znaczną część naszego ciała, mięśni i tkanek (nawet 70 procent). Intensywny wysiłek i pocenie się doprowadzają do ubytku płynów oraz niezbędnych pierwiastków i mikroelementów.

Jeśli czujemy suchość w ustach, osłabienie, zawroty głowy – możemy mieć pewność, że nasz organizm wymaga porządnego uzupełnienia płynów. W zależności od naszych potrzeb, warto sięgnąć po specjalistyczne napoje, zawierające przemyślaną kompozycję poszczególnych substancji, o konkretnym działaniu.

W sklepach dostępne są:
napoje izotoniczne – mają na cele dostarczenie mikroelementów (sodu, potasu, magnezu), niewielkiej ilości glukozy oraz wody, ich odpowiednia gęstość dobrze przenika przez błony komórkowe, dlatego wykazują dużą skuteczność w nawadnianiu podczas długotrwałego, intensywnego treningu
napoje hipotoniczne – stawiają na nogi w trakcie treningu, zazwyczaj w swoim składzie mają dużo substancji energetycznych oraz mikroelementów
napoje hipertoniczne – mają na celu przede wszystkim odżywienie, a nie nawodnienie, dobrze spisują się w regeneracji potreningowej, należy jednak pamiętać, że mają sporo kalorii, z którymi w diecie sportowej trzeba uważać. 

Naturalne antyoksydanty

Intensywne treningi z jednej strony przynoszą naszemu organizmowi długofalowe, pozytywne efekty, jednak nie pozostają bez wpływu na nasze zdrowie. Ciało człowieka, który dba o dietę i odpowiednie warunki życia, jest w stałej równowadze biochemicznej. Ingerując w nią regularnymi ćwiczeniami, często na granicy wytrzymałości organizmu, doprowadzamy do wzrostu procesów oksydacyjnych, które z kolei wprowadzają ciało w stan stresu oksydacyjnego. 

W całość procesu wmieszane są słynne wolne rodniki. Ogólnie nie są niczym nowym – są częścią naszego życia, powstają kiedy wychodzimy na spacer przy ruchliwej ulicy czy spożywamy zanieczyszczone owoce. W sytuacji jednak narażenia organizmu na stały ich wzrost, możemy doprowadzić do rozwoju stanów zapalnych, nadciśnienia, a nawet nowotworu. 

Dlatego tak ważne jest spożywanie substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. W naturalnej postaci są to przede wszystkim owoce z dużą ilością witaminy C – borówki, maliny, truskawki, jagody. Możemy spożywać je w różnych formach, jednak należy pamiętać o dodaniu przynajmniej minimalnej ilości tłuszczu, umożliwiającego wchłonięcie drogocennych mikroelementów.

Ważne jest także nie tylko to, co zjemy, ale też – kiedy. Wypicie owocowego koktajlu po treningu lub zjedzenie batona wzbogaconego o suszone owoce uśmierzy stres komórek naszego organizmu.

Naturalne spalanie tłuszczu

Spalanie tłuszczu to zazwyczaj jedno z pierwszych wyzwań, jakie stawiamy sobie podczas działań treningowych. Redukcja tkanki tłuszczowej to podstawowy krok do rozbudowy mięśni. Zbyt duża ilość tłuszczu w newralgicznych punktach ciała – biodrach, brzuchu, udach, ramionach, uniemożliwia nam kształtowanie sylwetki.

Istnieje szereg specyfików, które przyspieszą spalanie tłuszczu na zasadzie termogenezy. W naturze występują rośliny, które są naturalnymi termogenikami. To przede wszystkim kofeina, guarana oraz – co ciekawe – grejpfrut. 

Kofeinę w największym stężeniu znajdziemy w kawie. Espresso wypite godzinę przed treningiem znacznie zwiększy naszą efektywność, sprawność i wytrzymałość, a jednocześnie – skuteczność spalania zbędnego tłuszczu. Guarana (częsty dodatek napojów energetycznych) działa mniej intensywnie, ale przez dłuższy czas.

Osoby mające problem ze skokami ciśnienia mogą bezpiecznie sięgnąć po jej owoce. W gronie naturalnych spalaczy tłuszczu znajdziemy także papryczki chilli, grapefruty (owoce cytrusowe), zieloną herbatę, kurkumę, cynamon i wiele innych. 
 

Leave a reply

Zobacz też

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij