Naturalny błonnik jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. To on pomaga wiązać toksyny i substraty pochodzące z pożywienia. Spożywanie błonnika razem z bakteriami kwasu mlekowego pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną. W dzisiejszym poradniku przedstawimy 5 produktów bogatych w błonnik, które warto spożywać. Już teraz zdradzimy, że nie zabraknie wśród nich kaszki. Doskonałym wyborem będzie ta od producenta Holle.

Awokado – źródło dużej ilości błonnika

Jeśli szuka się owoców bogatych w błonnik to prawdziwym królem jest awokado. Jedno, średniej wielkości awokado zawiera aż 10 g błonnika pokarmowego. Dzięki temu jest doskonałym wyborem w codziennej diecie. Oprócz błonnika dostarcza bowiem wiele cennych witamin i minerałów. Jest źródłem cennych kwasów Omega-3, które wpływają na wzmocnienie odporności organizmu, a także układ nerwowy. Ponadto świetnie sprawdza się jako zamiennik wędlin na kanapkach, a także dodatek do sałatek. Zawiera cenny kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu. Jest chętnie jadane przez wegetarian, jednak do swojej diety powinni je wprowadzić wszyscy, wszak to samo zdrowie. Świetnie smakuje w formie pasty guacamole z dodatkiem czosnku, czerwonej cebuli, soku z limonki, papryczki chilli, świeżej kolendry oraz soli i pieprzu. W tej formie można je podawać z chipsami z tortilli, ale również na upieczonych grzankach. Sprawdzi się jako dip do kurczaka czy też burrito.

Pistacje – orzechy też są bogate w błonnik

Zawartość błonnika pokarmowego w diecie osoby dorosłej powinna wynosić przynajmniej 18 g, z kolei w diecie dziecka szacunkowe zapotrzebowanie można obliczyć dodając do wieku dziecka 5 g. Zatem sześciolatek będzie potrzebował 11 g błonnika dziennie. Cennym jego źródłem są pistacje, które zawierają ok 6g błonnika w 30g. Pistacje można jeść w różnej formie. Doskonale smakują jako dodatek do sałatki z ananasem i kuskusem, a nawet karkówki wieprzowej. Oczywiście świetnie sprawdzają się również do deserów i ciast. Pistacje, jak wszystkie orzechy są bogate w kwasy Omega-3 i Omega-6, w związku z tym wspierają pamięć i koncentracje, a także pracę układu mięśniowo-szkieletowego. Polecane są również dla dzieci, u których nie stwierdzono alergii na orzechy.

Kaszka – podstawa diety dzieci i osób na diecie redukcyjnej

Niewątpliwie błonnik pokarmowy może korzystnie wpływać na redukcje wagi. Spożycie produktów bogatych w ten składnik sprawia, że zwiększa się uczucie sytości, a jednocześnie zmniejsza się ochota na podjadanie. Zatem wszystkie osoby na dietach redukcyjnych również powinny sięgać po produkty, które zawierają sporą jego dawkę. Świetnie sprawdzają się kaszki holle. Można je podawać dzieciom od 4 miesiąca życia, jednak po takie kaszki często sięgają również osoby na diecie. Jeśli chodzi o dzieci to wspierają ich rozwój, zarówno wzrost, jak i masę ciała. Można wybrać spośród wielu smaków producenta Holle. Do wyboru są między innymi: kaszka orkiszowa, pszeniczna, owsiana, albo odmiana z musli. Wszystkie są niezwykle bogate w naturalny błonnik i regulują trawienie.

Fasola – doskonały dodatek do dań głównych i sałatek

Kolejnym z produktów, który chcemy tutaj zarekomendować jest fasola. Zawiera aż 6,5 g błonnika w 100 g, zatem ok.1/3 dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej. Świetnie smakuje jako dodatek do sałatek, a także potrawek z ryżem lub makaronem. Jest cennym źródłem żelaza, magnezu, potasu, manganu, fosforu, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Spożywana w racjonalnych ilościach nie jest wcale ciężkostrawna. Warto włączyć ją na stałe do swojej diety.

Truskawki – dietetyczne i bardzo zdrowe

Nasze zestawienie 5 produktów bogatych w błonnik kończą truskawki. Są one cennym źródłem wielu witamin. Ich zaletą jest niskokaloryczność, dlatego są polecane dla osób będących na diecie. Doskonale smakują jako dodatek do deserów. Jednak świetnie sprawdzają się do sałatek np. z rukolą, sezamem, słonecznikiem i mozarellą. Taki zestaw to prawdziwa bomba witaminowa.

Wybór produktów z błonnikiem jest naprawdę spory. Należy pamiętać, że jego spożywanie jest niezbędne, aby cieszyć się dobrym zdrowiem. Nie należy jednak jeść zbyt dużej dawki błonnika dziennie i należy trzymać się zalecanych przez dietetyków ilości, gdyż nadmiar może prowadzić do dolegliwości trawiennych, przede wszystkim zaparć.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ