Właściwości witaminy K2

Większość ludzi nigdy nie słyszała o witaminie K2. Ta witamina jest rzadka w podstawowej diecie wielu ludzi i nie otrzymała wiele uwagi głównego nurtu. Jednak ten potężny składnik odżywczy odgrywa zasadniczą rolę w wielu aspektach zdrowia. W rzeczywistości witamina K2 może być tylko brakującym ogniwem między dietą a kilkoma chorobami.

Co to jest witamina K2?

Witamina K2 została odkryta w 1929 roku, jako niezbędny składnik odżywczy do krzepnięcia krwi. Wapń jest niewiarygodnie ważnym minerałem. To nie tylko materiał budowlany dla kości i zębów, odgrywa on kluczową rolę we wszystkich rodzajach procesów biologicznych.

Główną funkcją witaminy K jest modyfikacja białek w celu umożliwienia im wiązania wapnia. W ten sposób aktywuje właściwości wiązania wapnia białek. Główną funkcją witaminy K jest aktywowanie właściwości wiążących wapń białek. K1 jest głównie zaangażowany w krzepnięcie krwi, podczas gdy K2 pomaga regulować, gdzie kończy się wapń w ciele.

K2 – Zapobieganie chorobom serca

Witamina K2 może pomóc w zapobieganiu chorobom serca. Zbyt duża ilość wapnia w tętnicach wokół serca jest ogromnym czynnikiem ryzyka chorób serca. Z tego powodu wszystko, co może zmniejszyć gromadzenie się wapnia, może zapobiec chorobom serca. Uważa się, że witaminę K2 pomaga, zapobiegać gromadzeniu się wapnia w tętnicach. W badaniu naukowym wykazano, że osoby, które miały najwyższe spożycie witaminy K2, były o 52% mniej narażone na zwapnienie tętnic i miały ponad 57% mniejsze ryzyko zgonu z powodu chorób serca w ciągu 7-10 lat.

K2 – Zapobieganie chorobom kości

Co ciekawe, istnieje również sporo dowodów z badań klinicznych, że K2 ma duże korzyści dla zdrowia kości. Oosoby stosujące suplementy witaminy K2 mają znacznie krótsze spadki gęstości mineralnej kości w wieku pomenopauzalnym. Wykazano, że, witamina K2 zmniejsza złamania kręgosłupa o 60%, złamania kości udowej o 77% i wszystkich złamań nierdzeniowych o 81%. Witamina K2 odgrywa zasadniczą rolę w metabolizmie kości i badania sugerują, że może pomóc w zapobieganiu osteoporozie i złamaniu kości.

K2 – Zapobieganie chorobom zębów

Naukowcy przypuszczają, że witamina K2 może wpływać na zdrowie stomatologiczne. Jednym z głównych białek regulujących stomatologię jest osteokalcyna, to samo białko, które ma kluczowe znaczenie dla metabolizmu kości i jest aktywowane przez witaminę K2. Osteocalcin wyzwala mechanizm, który stymuluje wzrost nowej zębiny, która jest tkanką pod emalią na zębach. Uważa się również, że witamina A i D odgrywają tu ważną rolę, działając synergistycznie z witaminą K2. 

K2 – Może pomóc walczyć z rakiem

Rak jest częstą przyczyną śmierci ludzi na całym świcie. Dlatego bardzo ważne jest znalezienie skutecznych strategii prewencyjnych. Co ciekawe, przeprowadzono kilka badań dotyczących witaminy K2 i niektórych typów raka. Dwa badania kliniczne sugerują, że witamina K2 zmniejsza nawrót raka wątroby i zwiększa czas przeżycia. Mężczyźni, którzy spożywają najwięcej K2, mają niższe ryzyko wystąpienia zaawansowanego raka gruczołu krokowego.

Jak uzyskać witaminę K2

Witamina K2 jest produkowana przez bakterie jelitowe w jelicie grubym i istnieją pewne dowody na to, że antybiotyki o szerokim spektrum działania mogą przyczynić się do niedoboru K2. Niestety, przeciętne spożycie tego ważnego składnika odżywczego jest niewiarygodnie niskie w nowoczesnej diecie.
Witamina K2 występuje głównie w niektórych pokarmach zwierzęcych i fermentowanych produktach spożywczych, których większość ludzi nie zjada dużo.

Witamina K2 jest rozpuszczalna w tłuszczu, co oznacza, że nisko tłuszczowe i chude produkty zwierzęce nie zawierają jej zbyt wiele. Dobrym źródłem witaminy K2 jest kapusta kiszona. Produkty pochodzenia zwierzęcego (tj. jaja, masło surowe i surowe mleczarnie) są dobrymi źródłami, podobnie jak niektóre fermentowane produkty spożywcze, takie jak warzywa fermentowane w domu przy użyciu kultury początkowej bakterii produkującej witaminę K2. Niektóre sera, takie jak Brie i sery żółte, są szczególnie wysokie w K2.

Podstawowe funkcje witaminy K2

Jednym z najprostszych sposobów wyjaśnienia właściwości witaminy K2 jest powiedzenie, że ma ona dwa podstawowe i kluczowe funkcje, związane ze zdrowiem układu sercowo-naczyniowego i odbudową kości. Pomaga zapobiegać osteoporozie i utwardzaniu tętnic, lub miażdżycy tętnic, i kilku innych cennych rzeczy, w tym:    
– Kierowanie wapniem do miejsc takich jak kości, wzmacnianie ich, a w przypadku zębów zapobiega ubytkom. Zapobiega to przechodzeniu do niewłaściwych obszarów, takich jak nerki, gdzie może prowadzić do kamieni nerkowych lub naczyń krwionośnych, gdzie może powodować choroby serca.

– Optymalizacja funkcji seksualnych poprzez zwiększenie testosteronu i płodności u mężczyzn oraz malejące androgeny, męskie hormony, u kobiet z zespołem policystycznych jajników.

– Tworzenie insuliny w celu ustabilizowania cukru we krwi (utrzymanie wrażliwości systemu na utrzymanie prawidłowych ilości), zapobieganie cukrzycy i zapobieganie problemom metabolicznym związanym z otyłością.

– Ograniczanie genów, które mogą powodować raka przy jednoczesnym wzmacnianiu genów promujących zdrowe komórki.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij