Większość ludzi nigdy nie słyszała o witaminie K2. Ta witamina jest rzadka w podstawowej diecie wielu ludzi i nie otrzymała wiele uwagi głównego nurtu. Jednak ten potężny składnik odżywczy odgrywa zasadniczą rolę w wielu aspektach zdrowia. W rzeczywistości witamina K2 może być tylko brakującym ogniwem między dietą a kilkoma chorobami.

Co to jest witamina K2?

Witamina K2 została odkryta w 1929 roku, jako niezbędny składnik odżywczy do krzepnięcia krwi. Wapń jest niewiarygodnie ważnym minerałem. To nie tylko materiał budowlany dla kości i zębów, odgrywa on kluczową rolę we wszystkich rodzajach procesów biologicznych.

Główną funkcją witaminy K jest modyfikacja białek w celu umożliwienia im wiązania wapnia. W ten sposób aktywuje właściwości wiązania wapnia białek. Główną funkcją witaminy K jest aktywowanie właściwości wiążących wapń białek. K1 jest głównie zaangażowany w krzepnięcie krwi, podczas gdy K2 pomaga regulować, gdzie kończy się wapń w ciele.

K2 – Zapobieganie chorobom serca

Witamina K2 może pomóc w zapobieganiu chorobom serca. Zbyt duża ilość wapnia w tętnicach wokół serca jest ogromnym czynnikiem ryzyka chorób serca. Z tego powodu wszystko, co może zmniejszyć gromadzenie się wapnia, może zapobiec chorobom serca. Uważa się, że witaminę K2 pomaga, zapobiegać gromadzeniu się wapnia w tętnicach. W badaniu naukowym wykazano, że osoby, które miały najwyższe spożycie witaminy K2, były o 52% mniej narażone na zwapnienie tętnic i miały ponad 57% mniejsze ryzyko zgonu z powodu chorób serca w ciągu 7-10 lat.

K2 – Zapobieganie chorobom kości

Co ciekawe, istnieje również sporo dowodów z badań klinicznych, że K2 ma duże korzyści dla zdrowia kości. Oosoby stosujące suplementy witaminy K2 mają znacznie krótsze spadki gęstości mineralnej kości w wieku pomenopauzalnym. Wykazano, że, witamina K2 zmniejsza złamania kręgosłupa o 60%, złamania kości udowej o 77% i wszystkich złamań nierdzeniowych o 81%. Witamina K2 odgrywa zasadniczą rolę w metabolizmie kości i badania sugerują, że może pomóc w zapobieganiu osteoporozie i złamaniu kości.

K2 – Zapobieganie chorobom zębów

Naukowcy przypuszczają, że witamina K2 może wpływać na zdrowie stomatologiczne. Jednym z głównych białek regulujących stomatologię jest osteokalcyna, to samo białko, które ma kluczowe znaczenie dla metabolizmu kości i jest aktywowane przez witaminę K2. Osteocalcin wyzwala mechanizm, który stymuluje wzrost nowej zębiny, która jest tkanką pod emalią na zębach. Uważa się również, że witamina A i D odgrywają tu ważną rolę, działając synergistycznie z witaminą K2. 

K2 – Może pomóc walczyć z rakiem

Rak jest częstą przyczyną śmierci ludzi na całym świcie. Dlatego bardzo ważne jest znalezienie skutecznych strategii prewencyjnych. Co ciekawe, przeprowadzono kilka badań dotyczących witaminy K2 i niektórych typów raka. Dwa badania kliniczne sugerują, że witamina K2 zmniejsza nawrót raka wątroby i zwiększa czas przeżycia. Mężczyźni, którzy spożywają najwięcej K2, mają niższe ryzyko wystąpienia zaawansowanego raka gruczołu krokowego.

Jak uzyskać witaminę K2

Witamina K2 jest produkowana przez bakterie jelitowe w jelicie grubym i istnieją pewne dowody na to, że antybiotyki o szerokim spektrum działania mogą przyczynić się do niedoboru K2. Niestety, przeciętne spożycie tego ważnego składnika odżywczego jest niewiarygodnie niskie w nowoczesnej diecie.
Witamina K2 występuje głównie w niektórych pokarmach zwierzęcych i fermentowanych produktach spożywczych, których większość ludzi nie zjada dużo.

Witamina K2 jest rozpuszczalna w tłuszczu, co oznacza, że nisko tłuszczowe i chude produkty zwierzęce nie zawierają jej zbyt wiele. Dobrym źródłem witaminy K2 jest kapusta kiszona. Produkty pochodzenia zwierzęcego (tj. jaja, masło surowe i surowe mleczarnie) są dobrymi źródłami, podobnie jak niektóre fermentowane produkty spożywcze, takie jak warzywa fermentowane w domu przy użyciu kultury początkowej bakterii produkującej witaminę K2. Niektóre sera, takie jak Brie i sery żółte, są szczególnie wysokie w K2.

Podstawowe funkcje witaminy K2

Jednym z najprostszych sposobów wyjaśnienia właściwości witaminy K2 jest powiedzenie, że ma ona dwa podstawowe i kluczowe funkcje, związane ze zdrowiem układu sercowo-naczyniowego i odbudową kości. Pomaga zapobiegać osteoporozie i utwardzaniu tętnic, lub miażdżycy tętnic, i kilku innych cennych rzeczy, w tym:    
– Kierowanie wapniem do miejsc takich jak kości, wzmacnianie ich, a w przypadku zębów zapobiega ubytkom. Zapobiega to przechodzeniu do niewłaściwych obszarów, takich jak nerki, gdzie może prowadzić do kamieni nerkowych lub naczyń krwionośnych, gdzie może powodować choroby serca.

– Optymalizacja funkcji seksualnych poprzez zwiększenie testosteronu i płodności u mężczyzn oraz malejące androgeny, męskie hormony, u kobiet z zespołem policystycznych jajników.

– Tworzenie insuliny w celu ustabilizowania cukru we krwi (utrzymanie wrażliwości systemu na utrzymanie prawidłowych ilości), zapobieganie cukrzycy i zapobieganie problemom metabolicznym związanym z otyłością.

– Ograniczanie genów, które mogą powodować raka przy jednoczesnym wzmacnianiu genów promujących zdrowe komórki.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ