Zgaga – nieprzyjemne uczucie, które można pokonać
Jedzenie sprawia przyjemność, wyjście do restauracji z ukochanym bądź przyjaciółmi albo wspólne gotowanie jest nie tylko wyczekiwane, ale dostarcza przede wszystkim niezwykłych wrażeń. Wrażenia dostarczane są kubkom smakowym, jednakże czasem radość z jedzenia zostaje odebrana. Dlaczego?
Problemy z przyjmowaniem pokarmów
Gotowanie w zaciszu własnego domu jest zawsze lepsze niżeli stołowanie się w restauracjach. Dlaczego? Przede wszystkim wiemy jakie składniki używamy, czy są one dobrej jakości oraz czy ich świeżość nie pozostawia wiele do życzenia. Jednakże, nawet mimo wyboru najlepszych produktów oraz stosowania zdrowych metod przygotowania posiłków, ludzie zmagają się z nieprzyjemnym uczuciem pieczenia w przełyku. Wieku z nas zauważa u siebie również cofanie się treści pokarmowej, co także jest bardzo nieprzyjemne i pozostawia niemiłe uczucie w ustach. Powodów może być kilka, czasem są one związane z anatomią człowieka, a w innej sytuacji z wyborem menu.
Dlaczego człowiek zmaga się ze zgagą?
Zgaga, czyli palenie w przełyku, a nawet klatce piersiowej jest związane z niewłaściwym trawieniem przez organizm spożywanego jedzenia. Problem dotyczy głównie osób spożywających ciężkie, tłuste jedzenie, które zawiera duże ilości tłuszczu, cholesterolu i jest po prostu kaloryczne. Zgaga występuje także po zjedzeniu węglowodanów z ciężkimi dodatkami w postaci szynek, kiełbas, a więc przetworzonych produktów, którym daleko do lekkości cukinii oraz papryki. Problem pieczenia pojawia się także po zjedzeniu zbyt dużej ilości. Żołądek jest przepełniony, trawienie przeciąga się w czasie, co wpływa negatywnie na samopoczucie. Zgaga występuje także u osób, które łączą alkohol z jedzeniem. Wypicie lampki czerwonego wina do kolacji jeszcze nikomu nie zaszkodziło, jednakże sięganie po większe ilości bądź cięższe trunki nie wyjdzie na dobre. Warto wystrzegać się również cukru, gdyż pobudza on wydzielanie kwasu solnego w żołądku, który drażni układ pokarmowy oraz powoduje uczucie dyskomfortu.