Jak zwiększyć odporność domowymi sposobami

Dobra odporność organizmu to coś, czego wiele osób potrzebuje przez cały rok. Najbardziej sprzyjający przeziębieniom okres to jesień i zima, dlatego też warto pomyśleć o poprawie kondycji układu odpornościowego już latem. W jaki sposób najlepiej zapewnić sobie zdrowie?

Znane i nieznane sposoby zwiększania odporności przed zimą

Domowe sposoby zwiększania odporności przed zimą obejmują przede wszystkim zdrową dietę. Wiele osób w tym celu sięga przede wszystkim po sezonowe owoce i warzywa, dostępne przede wszystkim latem i jesienią. Za cenne uważa się przede wszystkim produkty bogate w witaminę C. Trzeba jednak pamiętać, że jedna witamina to za mało by w pełni wzmocnić odporność. Wzbogacając dietę warto zwrócić także uwagę na produkty zbożowe.

Znane i nieznane sposoby zwiększania odporności przed zimą

Nieoczyszczone ziarna zbóż to prawdziwa skarbnica witamin z grupy B, wyłączając jedynie witaminę B12, która występuje jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego. W przypadku pojawienia się objawów niedoboru witamin z grupy B można rozważyć suplementację. Należy jednak pamiętać, że ta grupa witamin jest lepiej przyswajana z pokarmów niż ze standardowych suplementów diety.

Na odporność – kwasy omega-3

Wymienione witaminy to nie wszystkie składniki, które warto wprowadzić do codziennej diety w celu uzyskania lepszej ochrony przed chorobami. Należy pamiętać, że dla poprawy odporności należy wprowadzić do diety także kwasy omega-3. Ten składnik zawarty jest zarówno w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.

Wspomaga on układ odpornościowy – sprawia między innymi, że organizmowi łatwiej jest bronić się przed drobnoustrojami. Warto wiedzieć także, że według badań kwasy omega-3 chronią organizm nie tylko przed grypą i przeziębieniem, ale również przed chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak na przykład alergia.

na-odpornosc-kwasy-omega-3

Dlatego kwasy omega-3 to istotny składnik diety zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Bogatym źródłem kwasów omega-3 są przede wszystkim morskie ryby, jednak często zwraca się uwagę na fakt, iż wysoką zawartość tego składnika mają wyłącznie świeże ryby (surowe ryby to podstawa diety Japończyków, którzy słyną między innymi z długowieczności). Chcąc uzupełnić niedobór kwasów omega-3 w diecie najlepiej byłoby spożywać świeże morskie ryby codziennie. Profilaktycznie zaleca się tego typu posiłek przynajmniej raz w tygodniu.

Zamiast wprowadzenia do jadłospisu morskich ryb możliwe jest wprowadzenie specjalnych pokarmów roślinnych. Wiele osób decyduje się na takie uzupełnienie diety o kwasy omega-3 między innymi z powodu diety wegetariańskiej lub wegańskiej.

O czym warto pamiętać, jeśli chce się wzmocnić układ odpornościowy organizmu w ten sposób? Bogatym źródłem kwasów omega-3 jest olej z wiesiołka. Zalecane dawkowanie może być różne w zależności od produktu, najczęściej jest to jedna łyżeczka dwa razy dziennie.

Olej z wiesiołka powinien być tłoczony na zimno – tylko wtedy kwasy omega nie utleniają się. Dobrym źródłem tego składnika jest również olej z siemienia lnianego. W przypadku osób będących na diecie pozbawionej produktów pochodzenia zwierzęcego, zalecana dzienna dawka to jedna łyżka. Olej lniany należy trzymać w lodówce i dość szybko go zużyć.

Dlatego część osób woli uzupełniać dietę poprzez zastosowanie zmielonego siemienia. Stosując ten dodatek należy pamiętać, by mielić całe ziarna zaraz przed podaniem – tylko wtedy zawierają one niezbędne kwasy omega.

Nie tylko dieta

Oprócz specjalnej diety domowe sposoby na odporność obejmują również inne czynności. Najważniejszą z nich jest hartowanie się. Codzienny spacer i przynajmniej godzinna porcja ruchu wpływają pozytywnie na układ odpornościowy organizmu. Obecnie coraz częściej na zwiększenie odporności, zwłaszcza u dzieci stosuje się również profilaktyczne stawianie baniek.

nie-tylko-dieta

Ta metoda zalecana jest tylko w przypadku osób o bardzo obniżonej odporności – w standardowych sytuacjach bańki stawia się jedynie w przypadku zachorowania. Bańki powodując mikrouszkodzenia tkanek powodują, że układ odpornościowy zostaje dodatkowo zmobilizowany, co zazwyczaj skraca czas choroby.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij